Schrijven

Als schrijven lastig is

Steeds meer kinderen vinden netjes schrijven lastig. We doen het ook steeds minder. In deze digitale wereld wordt het schrijven steeds meer vervangen door typen. Kinderen met (ernstige) schrijfproblemen worden ook op school steeds vaker achter een toetsenbord gezet. Helaas wordt er dan voorbij gegaan aan de oorzaak van het slechte schrijven. En daarnaast, als je nooit meer hoeft te schrijven krijg je later helemaal geen woord meer op papier.

Schrijfproblemen zijn natuurlijk heel vervelend. In de klas gaat je werktempo omlaag omdat je langzaam schrijft. Je dictee is fout omdat de juf het niet kan lezen. Al het schoolwerk wordt moeilijk en je ziet ertegen op ook maar iets in je schrift te moeten doen.
  • Onleesbaar handschrift
  • Heel langzaam schrijven
  • Slechte pengreep
  • Scheef op je stoel zitten
  • Het papier extreem draaien
  • Niet op de regel blijven schrijven
  • Steeds verder van de kant af schrijven
  • Kramp in je vingers en je arm

.

Een slecht handschrift of problemen met het schrijven kan heel veel oorzaken hebben. Het kan liggen aan de motorische ontwikkeling, de fijne motoriek dit nog niet voldoende op peil is. Maar ook de aanwezigheid van primaire reflexen kan de fijne motoriek in de weg staan. Heb je wel eens met je ogen dicht geprobeerd te schrijven? Juist! De ogen zijn ook extreem belangrijk. Je moet goed kunnen zien wat je schrijft en waar je bent. Daarnaast is de oog-handcoordinatie ook van belang. Tijdens een schrijfmotorisch onderzoek doe ik dus ook altijd een visuele screening.

Wil jou kind ook makkelijker, sneller en mooier kunnen schrijven, neem dan contact met me op of plan een gratis onderzoek in.

Feedback & Reviews

Wat anderen over mij zeggen

“Zo leuk hoe je het aanpakt! In een zeer ontspannen sfeer werk je keer op keer de opdrachten af en gebruik je daarbij veel verschillend, heel leuk materiaal.”

Moeder

Jongen van 7 jaar

“Ze vond het erg fijn bij je en wil zelfs nog terug om een spelletje met je te spelen of om met de foampuzzels aan de slag te gaan.”

Moeder

Dochter van 8 jaar

“Dankzij de begeleiding is onze zoon zijn motoriek in het algemeen en met schrijven enorm vooruit gegaan. Hiermee heeft hij een veel betere basis om lezen en schrijven verder goed aan te leren. “

Vader

Jongen van 6 jaar

Wat kan ik voor je doen?

Kinderen willen altijd hun best doen. Als er niet uit komt wat er in zit, moet je eerst op zoek naar de oorzaak. Als je de oorzaak oplost, gaat het kind met sprongen vooruit.

Meestal beginnen we met reflexintegratie

Als primaire reflexen aanwezig blijven, dan heeft dat negatieve gevolgen voor de verdere ontwikkeling van het kind. Leerproblemen, concentratieproblemen, visuele problemen, zijn mogelijke gevolgen.

Hoe ziet het kind de wereld?

Een kind heeft vaak zelf niet door dat hij dingen niet goed ziet. Hij weet niet beter, en gaat ervan uit dat iedereen zo ziet. Opmerkingen als “kijk toch eens goed” of “je moet beter kijken” wekken alleen maar frustratie.

Richtingsproblemen

Als de verschillende delen van de hersenen (nog) niet goed met elkaar verbonden zijn kunnen letters en cijfers omgedraaid worden. In groep 3 mag dat nog, maar daarna kan dit duiden op richtingsproblemen.

Hulp nodig?

Het is niet makkelijk de juiste hulp te vinden. Maak een afspraak voor een gratis kort onderzoek, dan geef ik graag persoonlijk advies.